29 Ocak 2014 Çarşamba

ZAMANDİZİNSEL YAŞAM ÖYKÜSÜYLE PINAR ÇEKİRGE

 
Zamandizinsel Yaşamöyküsü
 
1958      19 Mart  Güner Özgüç ve Sadettin Çekirge evlenirler.
1960       15 Ekim Cumartesi günü,Pınar Çekirge İstanbul Fransız Hastahanesi'nde saat 16.30 da dünyaya gelir.
 
1960-1967   İstanbul Arnavutköy ve Beykoz semtlerinde geçer ilk çocukluğu.1965’de “ Dans Eden Eşek” adlı çocuk oyununu izler ve tiyatroya ilgi duymaya başlar.1966 yılında tüm hayatı boyunca büyük bir hayranlık ve sevgiyle bağlanacağı Filiz Akın ile karşılaşır.
 
1967   İstanbul, Hırkai Şerif İlkokulunun 105 numaralı öğrencisidir.
 
1968   İlk yazı denemeleri Filiz Akın ve Ediz Hun için yazdığı film öyküleridir.
 
1969  Anna Karenina, Çalıkuşu, Eylül romanlarını okur ve çok etkilenir.Hıçkırık, Samanyolu, Gümüş Patenler, Heidi,Küçük Preneses,Robinson'u beraber okuduğu bir dönemdir.Hem çocuk yazınının en güzel yapıtlarını hem önemli romanları okumaya,tat almaya başlamıştır.
 
1970   Şişli, Kaptanpaşa İlkokulu öğrencisidir.Kitap okur, ders çalışır,Filiz Akın, Ediz Hun, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray'lı filmleri izler..Ajda Pekkan hayranıdır artık.Özellikle Pekkan’ın yorumladığı “ Boş Sokak”,” Onu Bana Bırak”, “Saklanbaç” en sevdiği şarkılardır. 
 
1972  Mayıs ayında İlkokulu "okul birincisi" olarak bitirir.Ve hayatında hep "erguvan sağnakları,ıssız koridorlar ve gözyaşı" olarak yer etmiş Özel Eseniş Lisesi'nin 585 numaralı öğrencisi olur ve altı yıl boyunca yatılı olarak devam eder.Her dönem "ifthar" listesinde yer alır. “Aşk Nezlesi” şarkısıyla Füsun Önal’a hayran olur.
 
1973  Sonraki senelerde “Bütün hayatımın özeti” diye tanımladığı,sözleri  Fikret Şeneş’e ait olan “ Kimler Geldi Kimler Geçti” şarkısıyla tanışır.
 
1974  19 Nisan Filiz Akın ile ilk kez bir araya gelir.
 
1977    25 Mayıs  Dedesi Nurettin Özgüç, 12 Aralık annesi Güner Özgüç-Çekirge ve 17 Aralık tarihinde anneannesi Ulviye Özgüç vefat eder.
 
1978     İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Beşeri İktisadi Coğrafya  Bölümü'nü kazanır.En büyük amacı taa çocukluğundan beri yazar / psikolog olmaktır oysa.İstanbul İngiliz Kültür Derneği'nde İngilizce Kurslarına katılır.
 
1981    Babası Sadettin Çekirge yeniden evlenir.
 
1982    İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Beşeri İktisadi Coğrafya Kürsüsü'ne sunduğu " Tuzla'da İktisadi Faaliyetler ve Arazi Kullanışı" adlı lisans teziyle mezun olur.Aynı yıl,Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nde yüksek lisans eğitimine başlar.Bir yıl hazırlık sınıfında İngilizce bilgisini ilerletir.
 
1983-1986   Hayatının en önemli kilometre taşları olarak nitelediği Prof.Dr.Güzver Yıldıran,Prof.Dr.Meral Çulha,Duygu Asena, Nilgün Himmetoğlu,ressam Güler Diler,Uğur Eğinlioğlu ile tanışır.” The MMPI Profiles Of The Male Homosexuals “ adlı yüksek lisans tezini hazırlar.” Milliyet Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, Kadınca Dergisi’inde sözkonusu çalışmasıyla ilgili söyleşiler yapar.
 
1986  6 Haziran tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen 8th.Internatıonal Congrees of Cross Cultural Psychology Kongresinde yüksek lisans tezi bulguları bildiri olarak sunulur.
1986 – 1987 Askerlik görevini Tuzla Piyade Okulu / İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nde asteğmen olarak gerçekleştirir.
 
1987   25 Ağustos Pamukbank T.A.Ş’de göreve başlar.
 
1988   Eylül,Tuna Serim ile tanışır ve Kadın Dergisi’nde 1988-1992 yılları arasında araştırma ve inceleme yazılarını yayımlar.
 
1991  31 Mart ilk kitabı “ Yalnızlık Adası’nın Erkekleri/ Psiko Sosyal Açıdan Eşcinsellik” ( Altın Kitaplar) Nilgün Himmetoğlu’nun danışmanlığında raflarda yerini alır.Başta Milliyet Gazetesi Özan Ercan olmak üzere pek çok dergi ve gazetelerde söyleşi ve tanıtım yazıları yayınlanır.” Diğer yarım” olarak tanımladığı Füsun Erbulak ile tanışır.         
 
1992    31 Ocak Sevilay Nihan ile ortak çalışması “ Marjinal Kadınlar” yine Altın Kitaplar Yayınevi etiketiyle satışa sunulur.Kitap yazılı basında büyük ilgi görür ve üstüste üç baskı yapar.Pınar Çekirge,büyük hayranlık duyduğu Tülay Bilginer ile tanışır. Haziran ayının ilk günlerinde “ Marazi Aşklar / Lila Rengi Hüzünler” adlı kitabı Cep Yayınları arasında yayınlanır.Uğur İlhan ile tanışır.
 
1993    Ağustos, “ İntiharıma İki Saat Kala “ adlı çalışması  okurla buluşur.Tülay Bilginer’in çağrısıyla “ Rapsody In Blue Dergisi”nde yazmaya başlar.